Alles wat u moet weten over piketpaaltjes!

by admin

Ben je van plan om een constructie te maken die een stevige basis nodig heeft? Dan kunnen piketpalen wel eens een hele goede uitkomst bieden. Maar wat zijn piketpaaltjes? In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat piketpalen zijn, waar ze voor gebruikt kunnen worden en geven we antwoord op de vraag of het een duurzaam product is of niet.

Wat zijn piketpalen?

Piketpaaltjes zijn houten paaltjes, meestal bestaand uit hoogwaardig hardhout, die voor allerlei doeleinden worden ingezet. De piketpalen van hardhout zijn vaak enorm sterk en tevens vochtbestendig. De piketpaaltjes komen in diverse diktes, waardoor er voor iedere klus de juiste maat verkrijgbaar is.

Piketpaaltjes gebruiken

Zoals eerder benoemd, worden piketpaaltjes voor allerlei klussen ingezet. De puntige paaltjes worden vaak in de grond geslagen en gebruikt als afbakening voor een stuk terrein, om een constructie te dragen of als uitzetpaaltjes. De piketpalen kunnen ook gebruikt worden als ondersteuning van andere materialen. Denk hierbij aan een borderrand, waar veel druk op staat vanwege de grond die tegen de rand drukt. Sla de paaltjes eenvoudig in de grond met behulp van een rubber hamer. Op deze manier beschadig je de kop van de paaltjes niet. Mocht dit toch voorkomen, werk het paaltje dan netjes bij met een schuurblok, houtbeitel of een andere vorm van houtbewerking.

Piketpalen worden voornamelijk gebruikt als fundament voor een vlonder. Vanwege het massieve hardhout waaruit de palen bestaan, zullen ze geen krimp geven als ze een zware vlonder moeten dragen. Je plaatst de piketpalen door met een grondboor een gat te boren. Vervolgens sla je de paaltjes met een paalhamer stevig in de grond. Het is ook mogelijk om de paaltjes in te storten. Maak hierbij gebruik van snelbeton. Werk de vlonder tot slot af met steigerhout of een ander soort tuinhout.

Gaat u een groot bouwproject beginnen? Dan kunt u de piketpalen gebruiken als uitzetpaaltjes. De piketten zijn vooral populair onder hoveniers, landmeters en bouwbedrijven. Ze worden dan ingezet bij meetwerkzaamheden door uitvoerders of bijvoorbeeld landmeters.

Duurzame piketpaaltjes

De meeste piketpalen bestaan uit Azobé hardhout. Deze hardhoutsoort gaat over het algemeen circa 25 jaar mee en is daarom absoluut een duurzame keuze. Voordat je de piketpalen koopt, is het goed om even stil te staan bij het volgende. Hardhout wordt geclassificeerd in 5 verschillende klassen, waarbij klasse 5 het minst duurzaam is en klasse 1 het duurzaamst. Zorg er daarom altijd voor dat je voor hardhout uit klasse 1 kiest. Het voordeel is dat Azobé hardhout in klasse 1 valt en zodoende zeer duurzaam is.

Naast het feit dat de piketpaaltjes vaak in de hoogste duurzaamheidsklasse vallen, zijn ze ook nog eens vochtbestendig. Hierdoor zal er veel minder snel houtrot optreden, wat de duurzaamheid ook ten goede komt. Na verloop van tijd kan de prachtige bruin-rode kleur van de paaltjes wel iets vervagen, mede door toedoen van de zon. De piketpalen zullen dan een wat loodgrijzere kleur krijgen.

Samenvattend kan gesteld worden dat piketpaaltjes voor heel veel verschillende doeleinden ingezet kunnen worden. Daarnaast bestaan piketpalen over het algemeen uit hardhout, waardoor je voor een hele duurzame optie kiest. Dit alles maakt piketpaaltjes onmisbaar bij het bouwen van een stevige fundering!

Ook interessant