Elektrische auto leasen vs. kopen: waar kies je voor?

by admin

Wie elektrisch wil rijden, heeft twee opties: leasen of kopen. Als je voorheen altijd een auto gekocht hebt, gaat je voorkeur hier misschien naar uit. Toch moet je leasen niet direct afschrijven. Twijfel je wat de beste optie is? Lees dan vooral verder. In deze tekst helpen we je namelijk om een keuze te maken tussen het kopen en leasen van een elektrische auto.

Financiering van de auto

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, moet je eerst weten wat de verschillen zijn tussen leasen en kopen. Een eerste verschil zit hem in de manier waarop je de auto financiert. Koop je een elektrische auto? Dan moet je het aankoopbedrag direct aftikken. Bij private lease is dit niet het geval, want hier betaal je een vast bedrag per maand voor de auto. De hoogte van dit bedrag hangt onder meer af van de auto en de duur van het leasecontract.

Wie is de eigenaar?

Als je een elektrische auto koopt, ben je economisch eigenaar van de auto. Dit brengt ons bij een tweede belangrijk verschil met leasen, want bij private lease is dit niet het geval. Gedurende de hele looptijd van het leasecontract blijft de leasemaatschappij economisch eigenaar van de auto. Vandaar dat je het voertuig aan het einde van het contract ook weer in moet leveren. Bevalt de auto je goed en wil je er eigenlijk geen afstand van doen? Dan kun je hem vaak overkopen. Als de prijs je nog steeds te gortig is, kun je er misschien ook een nieuw leasecontract voor afsluiten.

Bijkomende kosten

Heb je een elektrische auto gekocht? Dan ben je economisch eigenaar van de auto en dus ook verantwoordelijk voor alle kosten. Je sluit zelf een autoverzekering af, betaalt wegenbelasting en draait op voor reparatie- en onderhoudskosten. Bij private lease elektrisch is dit niet het geval. Aangezien de leasemaatschappij eigenaar is van de auto, zijn zij verantwoordelijk voor alle kosten. Hierdoor betaal je zelf alleen nog maar voor de stroom die nodig is om de accu op te laden. Daarnaast zijn eventuele boetes uiteraard ook voor eigen rekening.

Bereken wat goedkoper is

Is leasen nieuw voor je? Dan wil je ongetwijfeld weten of dit interessanter is dan kopen. Veel mensen vragen zich dit af, maar ook hier geldt weer dat er geen eenduidig antwoord te geven is. voor de een is kopen goedkoper, terwijl de ander onderaan de streep minder kwijt is aan leasen. Wie benieuwd is wat de beste optie is, doet er dan ook goed aan om een berekening te maken. Je kunt zelf van alles proberen om tot een eindoordeel te komen, maar op het internet vind je hier ook handige tools voor. Je vult simpelweg je gegevens in en je weet binnen een paar tellen wat de interessantste optie is.

Ook interessant