Inhoudsopgave
Gras in de tuin is weer aan een mooie comeback bezig. We zijn wel klaar met de oneindige tegeltuinen die nog eens milieu-onvriendelijk zijn ook. En daarbij doe je je kinderen een groot plezier met gras in de tuin. Het zijn 2 vliegen in één klap: de tuin oogt groener, het regenwater krijgt een betere kans direct weg te trekken in de bodem en kinderen kunnen gewoon hun speelplezier houden op het gras. De tuin oogt lekker groen, en met een slimme robotmaaier heb je écht geen omkijken meer naar grasmaaien. Hij is namelijk zo in te programmeren dat hij zelfstandig te werk gaat en ieder hoekje meepakt.
Alleen wat zijn nu eigenlijk de aandachtspunten wanneer het aankomt op graszoden leggen? We nemen het hier met je door.
Graszoden leggen, wat is de beste tijd?
Het voorjaar en de zomer, tijdens de wat koelere dagen, zijn de uitgesproken momenten om graszoden te leggen. Graszoden moeten namelijk even acclimatiseren nadat het gelegd is, en dat is het prettigst en het beste voor het gras als dat niet op een snikhete zomerdag gebeurt – maar ook niet tijdens de winter, als het vriest of we in een vorstperiode zitten. Naast deze periodes kan gras in principe het hele jaar door gelegd worden, hoewel april-september de voorkeur heeft in verband met de grasgroei.
Zodra de graszoden eenmaal liggen, is het belangrijk om ze direct water te geven. Doe dit met een zwenksproeier, die op een natuurlijke manier regenval nabootst. Door het gras direct water te geven, kunnen de wortels beter aarden. En loop daarbij liever niet over de pas aangelegde grasmat.
Uitrolbare grasmatten
Het gemak van graszoden is dat deze opgerolde grasmatten direct uit te rollen zijn over de geprepareerde, voorbereide en waterpas gemaakte ondergrond van zand en aarde. Graszoden zijn daarnaast gemakkelijk bij te snijden waar nodig, zodat het echt mooi strak gelegd kan worden. Let op dat je de aarde vochtig maakt en wat los harkt, voordat je de graszoden uitrolt. Op deze wijze kunnen de wortels beter aarden.
Nog een aandachtspunt is het tijdig uitrollen van de graszoden. Bekijk het weerbericht en plan in een goede, milde week de graszoden, als het niet hartstikke warm weer wordt. Want graszoden kun je niet opgerold laten liggen. Zodra ze arriveren is het de bedoeling dat de graszoden dezelfde dag, of een dag later uitgerold worden. Doe je dit niet, dan kan het gras bij warm weer broeierig worden en kan het gras zelf geel worden. Ook kunnen de graszoden uitdrogen; iets wat absoluut voorkomen moet worden natuurlijk.
Natuurvriendelijke graszoden
Let er op bij aanschaf van de graszoden dat deze zonder ‘netting’ zijn. Netting houdt in dat de graszoden voorzien zijn van een kunststof samenbind-middel, of van jute gemaakt, ter versteviging van de graszoden. Kunststof is uit den boze, want dit verteert niet. Maar ook jute, wat wel vergaat, zou overbodig moeten zijn aangezien goede graszoden, die goed gekweekt zijn, dergelijke ondersteuning niet nodig zouden moeten hebben. Let hierop bij het bestellen, zodat je weet dat je echt een hoogwaardige kwaliteit aanschaft.